2

I'm trying to write an after insert trigger on DuplicateRecordSet and DuplicateRecordItem but the triggers never fire. Does anyone know if it is supported and how it can be done?

5
  • As i understand you want write a trigger which will prevent creating duplicate records ?
    – MIX DML
    Aug 31, 2015 at 2:07
  • @Prabhat Managing Duplicate Records in Salesforce
    – martin
    Aug 31, 2015 at 6:17
  • @Prabhat not really, I want to perform some action when a DuplicateRecordSet and DuplicateRecordItem are being created or updated
    – Dedo
    Aug 31, 2015 at 6:34
  • @Dedo I realize you may have already worked around this issue, but it doesn't seem like the triggers appear in the debug log at all. However, try doing a DML operation or something - like create a test account in the trigger. That seems to be working for me! (But this is indeed very strange.) Jul 12, 2016 at 16:23
  • Were you able to sort this out? I stumbled upon the same issue Jun 9, 2017 at 6:04

1 Answer 1

1

@Dedo The triggers are supported! They are run by the Automated Process user and not your current running user, so you need to take a few extra steps when debugging this process to see that it is running.

  1. Navigate to Setup -> Debug Logs
  2. Click "New"
  3. For "Traced Entity Type", choose "Automated Process"
8
  • Have you tried this? Jun 9, 2017 at 6:04
  • @BorisBachovski Me? Yes. Otherwise I wouldn't have put it as the answer. I have to debug these triggers fairly often. Jun 9, 2017 at 6:10
  • I just stuck a debug log statement in the trigger, created a bunch of duplicate records which match the rule (Duplicate Record Items created), even updated, yet I can't see anything in the logs. The trigger is not even firing at all... Jun 9, 2017 at 6:12
  • And you have debug logging enabled on the Automated Process user? Can you try inserting a fake test record or updating a record in the trigger? The record should be inserted/updated and show the Automated Process user as the Last Modified By. It's late here, but if you're still having issues I can try to make my answer more detailed with screenshots tomorrow. Jun 9, 2017 at 6:19
  • It's interesting, I wrote some invalid code and I can see the error logs for duplicate items are showing the error in my handler class. Though, I can't see the actual debug log for the Automated Process (yes I'm monitoring logs for that entity).... Jun 9, 2017 at 6:20

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .