2

I am looking for a way to deactivate 700 picklist values (not manually)

I do NOT want to delete the values, only deactivate them

I am trying with ant migration tool with this package.xml:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>
<Package xmlns="http://soap.sforce.com/2006/04/metadata">
    <types>
        <members>Lead.LeadSource</members> 
        <name>CustomField</name>
    </types>
    <types> 
        <members>LeadSource</members> 
        <name>StandardValueSet</name> 
    </types> 
    <version>43.0</version>
</Package>

I get the metadata successfully but only the activated values, so I don't know how to get or set the values to be deactivated.

QUESTION

  1. Is this possible via ant?

  2. Any other way to do that?

UPDATE

This is the output I get after running the above package.xml:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<StandardValueSet xmlns="http://soap.sforce.com/2006/04/metadata">
    <sorted>true</sorted>
    <standardValue>
        <fullName>Webinar_RealTime_September2011</fullName>
        <default>false</default>
        <label>Webinar_RealTime_September2011</label>
    </standardValue>
    <standardValue>
        <fullName>WebinarTailoringSearchResults</fullName>
        <default>false</default>
        <label>WebinarTailoringSearchResults</label>
    </standardValue>
    <standardValue>
        <fullName>Website</fullName>
        <default>false</default>
        <label>Website</label>
    </standardValue>
</StandardValueSet>
  • In the Ant output do you get the active/inactive tag? you can just it to inactive and it would deactivate them in the org – RedDevil May 16 at 7:46
  • @RedDevil - no, I do not get this option - I have updated my question with the output – Itai Shmida May 16 at 7:47
  • if you check this link can you add isative as false and push it back to the org to see what happens – RedDevil May 16 at 8:09
  • @RedDevil - yes, this works, actually - if I deploy the StandardValueSet with a new set of values - it will put all values that it did not find as deactivated, also - as you suggested, if I put `isActive=flase' on a value, it also deactivates it upon deploy. do you want to write this as an answer so I can mark it? – Itai Shmida May 16 at 8:42
4

Set the isactive attribute to false and deploy those values back using ant.The values will be made inactive

Check documentation here

Example to set 2 values as inactive:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<StandardValueSet xmlns="http://soap.sforce.com/2006/04/metadata">
    <sorted>true</sorted>
    <standardValue>
        <fullName>Webinar_RealTime_September2011</fullName>
        <default>false</default>
        <label>Webinar_RealTime_September2011</label>
        <isActive>false</isActive>
    </standardValue>
    <standardValue>
        <fullName>WebinarTailoringSearchResults</fullName>
        <default>false</default>
        <label>WebinarTailoringSearchResults</label>
        <isActive>false</isActive>
    </standardValue>
    <standardValue>
        <fullName>Website</fullName>
        <default>false</default>
        <label>Website</label>
    </standardValue>
</StandardValueSet>

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.