2

Error message:

<soapenv:Envelope xmlns:soapenv="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/" xmlns:sf="urn:fault.enterprise.soap.sforce.com" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
       <soapenv:Body>
          <soapenv:Fault>
             <faultcode>sf:UNSUPPORTED_CLIENT</faultcode>
             <faultstring>UNSUPPORTED_CLIENT: TLS 1.0 has been disabled in this organization. Please use TLS 1.1 or higher when connecting to Salesforce using https.</faultstring>
             <detail>
                <sf:UnexpectedErrorFault xsi:type="sf:UnexpectedErrorFault">
                   <sf:exceptionCode>UNSUPPORTED_CLIENT</sf:exceptionCode>
                   <sf:exceptionMessage>TLS 1.0 has been disabled in this organization. Please use TLS 1.1 or higher when connecting to Salesforce using https.</sf:exceptionMessage>
                </sf:UnexpectedErrorFault>
             </detail>
          </soapenv:Fault>
       </soapenv:Body>
    </soapenv:Envelope>

But, Critical Updates are not showing the option for "Require TLS 1.1 or higher for HTTPS connections". How can I enable this option in my organization?

Critical Updates Page, without Option for TLS

  • 2
    Here is detailed article from Salesforce help providing detailed information and action items to resolve same help.salesforce.com/apex/HTViewSolution?id=000221207 – Mukesh Verma Sep 28 '16 at 7:14
  • Sandboxes only acception TLS 1.1 and higher. You can disable it in developer or prod environment but only for a limited time. (I think until March 2017 after then it will only accept TLS 1.1 and higher) – tugce Sep 28 '16 at 7:22
  • Require TLS 1.1 or higher for HTTPS connections this option avilable prodction but sandbox is not avilable – TESt ADG10 Sep 28 '16 at 7:39
  • Please contact salesforce support. This option has disappeared for the sandbox orgs this year. – abhi Sep 28 '16 at 14:03
  • @Mukesh - I already have the system admin permissions. Also I am using Java 8 latest version 1.8.0_131, but still issue exist. – user4567570 May 23 '17 at 17:51
4

It is clearly stated in Salesforce disabling TLS 1.0. Note this option is completely unavailable for sandbox environments:

June 25, 2016, at 9:30 AM PDT (16:30 UTC)
After this date and time, all sandbox orgs -- whether existing, refreshed, or new -- will have TLS 1.0 automatically disabled and will require TLS 1.1 or later in HTTPS connections to or from the sandbox org. The "Require TLS 1.1 or higher for HTTPS connections" CRUC setting will not be available.

For Production environments, make sure you have the proper permissions:

Permissions Required
A user must have the following permissions:

  • View the CRUC setting: View Setup and Configuration
  • Activate or Deactivate the CRUC setting: Customize Application and Modify All Data

More complete timeline information:

When will Salesforce disable TLS 1.0 encryption?

The timeframes for disabling the use of TLS 1.0 to and from Salesforce can be found below. Each listed service must be compatible with TLS 1.1 or later by the dates below.


Service
New production orgs created with Summer '16 or later

TLS 1.0 Disablement Schedule
TLS 1.0 is disabled by default.

New production orgs created with Summer ‘16 or later will have the "Require TLS 1.1 or higher for HTTPS connections” Critical Update Console (CRUC) setting auto-enabled. This will disable TLS 1.0 by default.

This setting can be deactivated by the customer to enable TLS 1.0 as needed for TLS compatibility testing. See the article for details on user permissions required to view and change the setting.


Service
Sandbox orgs

TLS 1.0 Disablement Schedule
June 25, 2016, at 9:30 AM PDT (16:30 UTC)
After this date and time, all sandbox orgs -- whether existing, refreshed, or new -- will have TLS 1.0 automatically disabled and will require TLS 1.1 or later in HTTPS connections to or from the sandbox org. The "Require TLS 1.1 or higher for HTTPS connections" CRUC setting will not be available.


Service
Production orgs

TLS 1.0 Disablement Schedule
March 4, 2017, at 9:30 AM PST (17:30 UTC)


Service
login.salesforce.com, other services*

TLS 1.0 Disablement Schedule
Early 2017

2

I have faced the exact same issue when I try to connect to the salesforce org from Eclipse Kepler ,

And I changed the eclipse from Eclipse Kepler to Eclipse Mars and This error was eliminated.

However at what point you got this error, If you were getting it in the Eclipse then try the option I have shared.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.